Tips for energieffektiv bruk av din varmepumpe
Tips for energieffektiv bruk av din varmepumpe
Strømmen fortsetter å være kostbar over hele landet, og de fleste av oss er opptatt av hvordan vi kan redusere strømforbruket. En varmepumpe er en ypperlig løsning for lavere forbruk til oppvarming av bolig. Når du først har anskaffet deg en varmepumpe, så finnes det også noen tips for at denne også skal bruke minst mulig energi til oppvarming.
Ikke senk temperaturen om natten
Dersom du senker temperaturen om natten, for så og programmere varmepumpen til å øke temperaturen til du står opp på morgenen, så vil varmepumpen jobbe hardere akkurat når strømprisen og nettleien gjerne er på sitt høyeste. De fleste nettselskapene har et høyere energiledd ( den delen av nettleien som belastes etter hvor mange kW strøm du bruker) mellom kl. 06:00 -12:00.
Ikke sett varmepumpen på "auto"
Her i Norge, hvor vi har så store forskjeller på sommer og vintertemperatur, bør du ikke benytte varmepumpens autofunksjon. Veldig mange av oss fyrer med ved i tillegg til varmepumpen, enten for kos eller fordi det er ekstra kaldt ute. Dersom varmepumpen står på auto, så vil den starte kjøling når den overstiger ønsket temperatur. Bruk varmefunksjonen, så vil pumpen stoppe (evnt kun benytte vifta og hjelpe til med å spre den varme luften) når måltemperaturen overstiges.
Hold en jevn temperatur i boligen
Varmepumpen jobber alltid med effektiv med jevn belastning. Stadige justeringer av temperaturen gjør at varmepumpen må jobber mer for å justere seg opp igjen etter senkingen. Dette bruker også mer strøm. Dersom du ønsker å ha 22 grader, så kan det ofte lønne seg og heller øke viftehastigheten slik at pumpen blåser mer luft. Motoren som sitter i innedelen bruker minimalt med energi, så dette vil ikke gi nevneverdig økning av strømforbruk. Veldig mange varmepumper kan programmeres til å benytte ulike viftehastigheter til bestemte tider i døgnet/uken.
Vurder en lavere innetemperatur
Selv om de fleste av oss har kjøpt varmepumpen for bedre komfort, så kan det å senke innetemperaturen litt bidra til strømsparing. I følge Enova så sparer man omlag 5% av kostnadene for oppvarming for hver grad man senker temperaturen.
Benytt varmepumpens vedlikeholdsvarmefunksjon
Dersom du har varmepumpe i en fritidsbolig, så er det mye å spare på å anskaffe en varmepumpe som har vedlikeholdsvarme (hyttefunksjon). Varmepumpen kan i normal varmedrift settes til oppvarming ned til 16°C. Dersom pumpen har mulighet for vedlikeholdsvarme så betyr det at man kan velge å sette en lavere temperatur ( ofte mellom 8°C-12°C.). Da kan du sørge for at fritidsboligen holder en lav, frostfri, temperatur til et lavest mulig strømforbruk. Dersom man da også har wifi og appstyring kan man styre temperaturen hjemmenfra, og også hele tiden sjekke appen for å se hva som er faktisk temperatur i boligen.
Ikke bruk andre varmekilder mer enn høyst nødvendig
Varmepumpen er den oppvarmingsløsningen som bruker minst energi. Panelovner bruker mer strøm og gir deg mye mindre effekt pr kW/t forbruk.
Rengjør varmepumpens filter jevnlig og ikke glem service
Rengjøring av innedelens filter kan du gjøre selv, og dette bør gjøres minst en gang pr mnd. Du kan støvsuge dem, eller du kan skylle dem i lunket vann. Rene filter gjør jobben lettere for varmepumpen din, og sparer også på energiforbruket.
Du bør ha service på din varmepumpe minimum hver 2. år. Benytt en sertifisert montør til å utføre servicen. Da vil montøren gjøre en grundigere vask av innedelen din, og vil sjekke at utedelen din jobber effektivt, og ikke har noen lekkasjer.
Varmepumpens varmedrift måles ved maksdrift. Da måles blant annet strømforbruket, og at alle temperaturmålinger er innenfor standarden. Dette for å sikre optimal drift når kulda kommer!
Bestill service av din varmepumpe hos klimaekspertene her.
Vurderer du å anskaffe varmepumpe?
For at din bolig skal få best mulig effekt av en varmepumpe, så er det viktig at den blir korrekt dimensjonert. Vi anbefaler alltid at du får en befaring fra en installatør, og at dere sammen går gjennom boligen og oppvarmingsbehovet. Boligens areal, byggeår og isolasjonsgrad er viktige faktorer for valg av varmepumpe. Rommenes takhøyde og romløsningen har også betydning for effekten.
En erfaren installatør vil veilede deg til å finne den pumpen du trenger, og hvor mange kW den bør yte for å gi deg ønsket oppvarmingseffekt.
Book gratis uforpliktende befaring hos din lokale klimaekspert her.
INSPIRASJON
Blogg
smartbereder.no
PERSONVERN
Personvernerklæring
Cookies
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon.
Ved å fortsette å bruke Klimaekspertene.no forutsetter vi at du samtykker til dette.